O nama

MOZAICI 600 je projekt obitelji Šesto, likovna stvaraonica u kojoj se majka i kći, Sonja i Sandra, izražavaju tehnikom mozaika, a tata Stanko nesebično i predano podupire realizaciju. Hrvatska posjeduje izuzetno bogatstvo mozaikalne umjetnosti. Dakle imamo tradiciju i evidentne dokaze te tradicije unazad dva tisučljeća.

Tehnika mozaika danas je rijetkost, podjednako zbog teške i skupe izvedbe a onda i zahtjevnih uvjeta eventualnog izlaganja radova. Uspjele smo objediniti tradiciju i moderni izražaj, uklopile ambijent i određene tematike, rezultat su nekoliko tematskih ciklusa viđenih i prepoznatih u Italiji, centru ove drevne umjetnosti. Izložbe mozaika su rijetkost, ipak odradile smo ih velik broj.

Podjednako smo prisutne u Hrvatskoj i Italiji. U stalnom smo postavu nekoliko galerija različitih talijanskih gradova, uvrštene smo u katalog suvremenih umjetnika sa preporukama i prilično visokim procjenama radova, a sakupile smo i čitav niz priznanja i nagrada. Trudimo se, kontinuirano stvaramo, likovno se osvještavamo, nastojimo biti prisutne. Rezultati višestruko zadovoljavaju našu malu obitelj, a nadamo se i našu vijernu publiku.

Sandra Šesto likovna je umjetnica rođena 1978. u Zagrebu koja, baveći se vrlo starom i zahtjevnom slikarskom tehnikom mozaika intrigira i domaću javnost i umjetničke krugova susjednih nam zemalja, osobito Italije, koja je centar ove drevne umjetnosti.

Mozaik je učila u Spilimbergu – Scuola Mosaicisti del Friuli. Diplomirani je menadžer europskog biznisa i marketinga – master iz područja kulture i umjetnosti, dobitnica većeg broja nagrada i priznanja i vrlo angažirana u projektima kulturne razmjene s obiju strana Jadrana.

Samostalno je izlagala dvadeset i tri, a skupno devedesetak puta, sudionica je natječaja, kolonija, radinica i humanitarnih akcija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Italiji i Njemačkoj.

Članica je većeg broja hrvatskih i talijanskih kulturnih udruga, počasna članica Akademije likovnih umjetnosti, književnosti i znanost M. Angrisani iz Salerna. Prisutna je u katalozima i godišnjacima suvremene umjetnosti sa osvrtima priznatih hrvatskih i talijanskih kritičara (Damjanov, Hlevnjak, Sciacovelli, Žic, Baldini, Barbagallo, Fabri, Loiacono).

Osmišljava programe likovnih radionica u svrhu očuvanja mozaičke baštine pri Katedri Čakavskom Sabora Kornić, pulskim Danima stvaralaštva te Centru za kulturu i obrazovanje Otvorenog učilišta u Zagrebu gdje od siječnja 2009. godine predaje povijest i primjenu tehnike mozaika.

Sonja Milotić Šesto (Pula, 1952.) ljubav prema mozaiku, čiju je tehniku upotpunila u Spilimbergu (Scuola Mosaicisti del Friuli), vuče iz rodnog zavičaja. Član je Udruge likovnih umjetnika GRUPA ’69 i udruga AEDES – Associazione per la Promozione dell’Arte e della Cultura iz Rima i UPAF – Unione Pittori e Artisti Friulani. Sudionik je slikarskih natječaja, radionica, kolonija i humanitarnih akcija u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Dobiva brojne nagrade i priznanja u zemlji i inozemstvu od kojih najvažniju, nagradu za životno djelo 2006. godine u Rimu.

Skupno je izlagala stotinjak, a samostalno 28 puta. Od petstotinjak radova u tehnici mozaika velik se broj, između ostalog, nalazi u fundusima galerija, muzeja i javnih ustanova te privatnim zbirkma u Hrvatskoj i Italiji. Prisutna je u katalogu suvremene umjetnosti talijanskog izdavača ACCA INARTE iz Rima i u stalnom je postavu galerija nekoliko talijanskih gradova.

Od strane struke o radovima su pisali priznati hrvatski i talijanski kritičari ( Jadranka Damjanov, Branka Hlevnjak, Marino Baldini, Tomislav Marijan Bilosnić, Michele Loiacono, Milena Žic i drugi ).Osmišljava programe likovnih radionica u svrhu ocuvanja mozaičke baštine. U Centru za kulturu i obrazovanje Otvorenog Sveučilišta u Zagrebu od siječnja 2009. godine predaje povijest i primjenu tehnike mozaika.